CHIMKIN BUTTER

Hai assalamualaikum! Bertemu lagi kita di episod yang ke-3 hahahaha, chicken butter!  Apooo 😂 Ok semalam my family puasa, tapi aku tak. So mak suruh aku masak sendiri kalau nak makan. Jadi aku try la buat menu ni 

Banyak betul kuah dia. Aku mmg kalau makan apa² kena kuah banjir huhu

So without further ado, let's get started! (WARNING : aku tak letak daun kari dengan cheddar cheese sebab....takde. Musim pkp ni mana boleh demand sangat)

Resepi chicken butter versi bahan tak cukup 😌

Bahan - bahan :-
• 2 sudu besar butter (salted/unsalted)
• 3 biji cili padi (kalau suka pedas boleh lebihkan)
• ½ tin susu cair 
• garam
• gula
• black pepper

Bahan perap :-
• 3 bahagian isi ayam
• ½ sudu kecil gula
• ½ sudu kecil garam
• 1 sudu besar serbuk kari
• 1 sudu besar tepung/tepung beras
• 1 biji telur

Cara - cara :-
1. Satukan bahan perapan dan perap selama 1 jam.

2. Goreng ayam yang telah diperap sampai jadi golden brown. Ketepikan

3. Dalam kuali, cairkan butter. Tumis cili padi sampai wangi.

4. Masukkan susu cair. Tunggu sampai menggelegak. Masukkan gula, garam dan black pepper secukup rasa.

5. Masukkan ayam yang dah digoreng tadi. (Tapi kalau taknak ayam tu soggy, boleh abaikan step ni. Maksudnya campurkan ayam bila nak hidang nanti je. Tapi aku campak terus sebab haih.. malaslah 😂)

6. Ok doneeee. Boleh hidang dang dang.

Ok senang aje kan? Hehehe tapi kan aku nak share satu benda ni. Ni first time aku masak chicken butter and first time jugak aku makan. So disebabkan aku buat ni macam berkuah, so aku dengan confidentnya kaup kuah tu curah atas nasi. (Mencurah-curah ye kawan-kawan)

Pastu bila makan nasi tu, suapan pertama, em dappp 😋 . Suapan kedua, ok beres. Suapan seterusnya dah start loya. Pastu sambung makan tak sampai separuh dah stop. Nak muntah 😂 So pengajarannya anak², jangan over confident sangat makan lauk chicken butter ni dengan kuah yang mencurah curah ye. Makan nasi, pastu kuah tu biar ada dekat ayam je. Jangan bagi banjir ok 😭😂

Tapi kan hahaha, adik aku kata sedap. (Do acknowledge that adik aku ni memang pengkritik tegar aku, memang kalau aku masak, mulut dia la yang paling menyegat mengata aku) So bila dia puji kata sedap ni, kira satu kejayaan la kan? Hahahaha. (Dia tak makan dengan kuah banjir 😌)

Pastu kan lately #dalgona ni famous betul, hampir tiap² hari buat mende alah ni. Bezanya cuma buat pakai milo sebab aku takleh minum nescafe, takleh handle asid dia. 

Tapi aku tak pakai la ratio 1:1:1 which is milo:gula:air. Aku letak sikit aje gula sbb kalau letak banyak, bergegar otak sebab manis sangat hahaha. Kalau tanak letak pun takpe sbb milo mmg dah manis. But kena letak ovallete/emulsifier sikit utk buat dia jadi frothy.

Ni awal² dia, aku dah mix dah sikit


Continue mixing


Ok boleh stop dah kalau nampak texture dia foamy macam ni. Tapi kalau nak mix lagi boleh je. Takdehal.

Pastu boleh curah atas susu. Siiiiiiiap.

Oh btw harini birthday abang aku yang gedik. Jadi aku buat ni lagi.

Aku stack sbb nak buat acah² kek, pastu letak atas cake board hahaha. Ok tu jela kot. Adios!

Comments

Popular posts from this blog

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

I'M BACK!

TORTILLA VS BURRITO?