CHEESECAKE COOKIES

Assalamualaikum and hola! So harini nak share satu resepi biskut, simple aje. Sebenarnya aku buat ni sbb ada leftover cream cheese buat new york cheese cake haritu. So aku pun google la 'what to do with cream cheese' kan sbb takut expired. So aku scroll² pastu nampak resepi ni. Pastu aku pun macam phewwwwittttt! Unik betul!!

So macam ni la ghupe dia (versi aku la)

lagi

dan lagi
So jum? Kita usha resepi?

Bahan - bahan :-
• 115g cream cheese (suhu bilik)
• 113g salted butter (kalau ada unsalted pun takpe, tambah ¼ sudu kecik garam)
• 125g tepung
• 135g gula
• Dark chocolate compound (aku pakai beryl's punya yang bentuk coin tu, campak dalam food processor sampai dia jadi chunky gitcheww)

Cara - cara :-
1. Panaskan oven 180°C

2. Pukul cream cheese sampai jadi creamy. (Nak pakai electric mixer pun boleh, aku pukul pakai spatula je, nak pakai senduk kayu pon takdehal)

3. Pukul butter dan gula, pun sampai creamy.

4. Tambah tepung. Kacau sekata.

5. Tambahkan dark chocolate. Kacau lagiii.

6. Masukkan adunan dalam peti selama 30 minit sbb nak kasi dia firm sikit. Tapi chiller ye bukan freezer. Pastu tutup tau. Tak kisahlah cling wrap ke aluminium foil ke pinggan plastik atas rak ke. Terpulang. Takut nanti ada cicak berenang dalam tu, kan haruuuuu. Hahahagahaha

7. Lepas 30 minit, keluarkan adunan tu. Pastu boleh la gentel bulat² letak atas loyang. Aku timbang sebijik² 15g sbb nk sama saiz, tapi kalau korang nak gentel je ikut suka hati pun takdehal. Bentuk bulan bintang pengarang jantung pun hahaha! Loyang tu pastikan gris dengan butter/minyak/sembur dengan grease spray/alas baking paper tujuannya supaya tak melekat tao. 

8. Bakar dalam oven yang dipanaskan tadi tu, suhu 180°C dalam masa 15~20 minit ikut atas mood oven masing² ye. 

Ok dah shiappp! Sejukkan dulu tau sebelum makan. Sabor! Cair kan mulut tu nanti hahaha. Biskut ni crispy kat luar tapi lembooot kat dalam. Sho shedap 🤤

NOTA : kalau korang nak ganti dark coklat tu dgn choc chip, crushed oreos pon boleh. Tapi aku sarankan, kalau nak pakai yang manis² macam oreo tu, letak gula dalam 110g~115g dah ok kot sbb takut manis sangat. Boleh bergegar otak wei! Hahahaha.

Resepi yang aku tulis kat atas tu aku adjust ikut tekak aku. Resepi asal dia pakai oreo, tpi aku takut manis sangat. Pstu kaler asal biskut ni warna putih² gitu, tapi kes aku ni warna coklat² sikit sbb coklat tu cair kot? (Cover line) hihihihi.

"Greatest satisfaction is when you can smell the freshly baked cookies from the oven."

p/s : yang secoet tu sbb tak cukup ye anak² hahaha. Resepi ni boleh dapat dalam 25~30 bijik. Tpi depends on saiz yang korang buat jugak la. Ni second round punya. Maklumla, oven tu kiut sangat. Ok uolls, selamat mencuba!!

Resepi asal : https://tasty.co/recipe/cookies-and-cream-cheesecake-cookies

Comments

Popular posts from this blog

CARA BUKA AKAUN BANK ISLAM

I'M BACK!

TORTILLA VS BURRITO?